KEUZEVAKKEN
 

Als je naar de derde bachelor gaat, moet je enkele keuzevakken kiezen. Om jullie een beetje te helpen, vroegen we de afgelopen maanden aan de ouderejaars om een korte vragenlijst in te vullen in verband met hun gekozen vakken. We maakten een klein overzichtje van de meest gekozen vakken. In de masteropleiding kan je ook keuzevakken opnemen, deze volgen ongeveer dezelfde ideeën.

Je moet voor 10 studiepunten (3BA) keuzevakken, waarvan je moet voldoen aan de begincompetenties, uit alle Vlaamse universiteiten kiezen.

Heel veel dank aan iedereen die de tijd heeft genomen om zijn/haar keuzevakken in te vullen. Wij hebben de ambitie om dit overzicht aan te vullen doorheen de jaren op de website van Geografica.

Aan de vakgroep Geografie: dit puur wetenschappelijk fantastisch onderzoek dient te worden voorzien van degelijke bronvermelding bij gebruik, want zoals u weet is plagiaat strafbaar aan de UGent 😉:

Bekaert, E. Vervaet, M. et al. (2022). Keuzevakjes kiezen. Globe – tijdschrift van Geografica, 11(6), 41-43. Geraadpleegd via www.geografica.be.

 


Mag je een vak aan een hogeschool nemen?

Nee, elke universiteit van Vlaanderen is oké (zolang je het vervoer en communicatie kan fixen).

Mag je meer dan 10 studiepunten opnemen, bijvoorbeeld een vak van 5 en 6 SP?

Jups, dat kan. Maar als je in principe een vak kan laten vallen (bijvoorbeeld: je neemt drie vakken van 4, 6 en 3 studiepunten op, waardoor die van 4 en 6 al voldoende waren voor 10 SP), noemen ze dat surnumerair en ga je dat eens moeten vragen aan Sanne.

Moet dat passen bij mijn richting?

In principe wel, maar dat is heel breed. Als je dus Japans wil gaan leren kan dat, maar soms wordt er dan gevraagd om je keuze te argumenteren (meestal niet). Ook heb je universiteitsbrede keuzevakken, die zijn sowieso in orde.

Moet het passen in mijn semester/week/examenplanning?

Dat hoeft niet, sommige mensen kijken daar naar, sommige mensen niet. Afhankelijk van je semester, de zwaarte van je vakken en je persoonlijkheid is het wel doenbaar. Natuurlijk ga je altijd moeten rekening houden met andere examens, maar dat is best flexibel. De uurroosters van het afgelopen academiejaar van alle jaren en richtingen kan je terugvinden via Centauro ‘Roosters bekijken’. Dit kan natuurlijk wel veranderen van jaar tot jaar.

Het is normaal verplicht voor de lesgever van je keuzevak om een alternatieve datum te geven voor een examen, als het op dezelfde datum valt als een normaal vak. Je moet het wel zelf vragen.

Mag ik nog veranderen van keuzevak?

Ja, tot ergens in oktober (datum kan veranderen) kan je keuzevakken veranderen van het eerste semester, en tot eind februari vakken van het tweede semester.

Hoe duid je aan welk keuzevak je wilt?

Je gaat naar je OASIS, naar ‘Mijn curriculum’ – ‘Curriculum bewerken’ (van het juiste academiejaar), waar je in een tabel onder ‘Acties’ op ‘Curriculum’ kan drukken. Daar kan je vakken toevoegen en verwijderen (kijk in de studiegids voor informatie), en uiteindelijk ‘Bewaren en afsluiten’ en ‘Voorleggen ter goedkeuring’.

Mag je als bachelorstudent een mastervak nemen en omgekeerd?

Ja, zolang je aan de begincompetenties voldoet en eventueel kan beargumenteren waarom je hiervoor hebt gekozen.

EERDER GEKOZEN KEUZEVAKKEN
 

Academic English

Er is geen examen. Je moet leren lezen, schrijven, presenteren en discussiëren met academisch Engels. Afhankelijk van je startniveau is dat dus niet moeilijk. Ze geven hele goede ondersteuning en je maakt het zo makkelijk/moeilijk als je zelf wil. (Noor)

Leuk vakje om nog wat extra bezig te zijn met Engels. Je leert vooral bij over de technieken die je moet gebruiken in verschillende soorten teksten zoals welk taalregister moet ik gebruiken? Formeel of informeel? Korte of lange zinnen?… Uiteindelijk moet je een paper (1000 woorden) en een blog (400 woorden) schrijven en een presentatie (5 min) geven. En aangezien er geen examen is, is je score gewoon het resultaat van die drie taken. (Timon)

 • 3 SP
 • Eerste semester
 • Code: A003001B
 • Opleiding: Universiteits-breed keuzevak
 • Lesgever is afhankelijk van je groep
 • Gevolgd door: Noor Ghesquiere, Timon Neels
Bedrijfskunde

Een zuiver inleidend theorievak dat wel boeiend gegeven wordt. Het is heel inleidend en is een goede springplank naar latere vakken – er zijn een 15-tal hoofdstukken die allemaal redelijk van elkaar los staan (strategie, soorten management, leiderschap, HR, …). Geen taken of werk tijdens het jaar. Examen: vooral meerkeuze met hogere cesuur (een heel lang examen, je krijgt een hele bundel van wel 10 volle pagina’s). Werklast: gemiddeld, aan te raden om het wat bij te houden maar niets over the top. Nut: geeft een zeer goede inleiding op hoe het bedrijfsleven echt werkt in al zijn facetten. Ik kan het aanbevelen als het onderwerp je interesseert!

Andere getuige: Tijdens de lessen worden de concepten in grote lijnen uitgelegd en krijg je de indruk dat het een heel makkelijk vak is. Tijdens het examen krijg je echter 40 meerkeuzevragen met veel detailvragen over dingen die enkel in het handboek staan en niet in de les behandeld werden. Daarom vond ik het vak uiteindelijk toch een tegenvaller. 

 • 4 SP
 • Tweede semester
 • Code: F000845
 • Opleiding: Handelsingenieur/TEW/EW
 • Lesgever: Mirjam Knockaert
 • Gevolgd door: Pieter Favoreel

BEWEGING EN SPORT NU EN LATER

Leuk vak voor als je meer te weten wil komen over diverse zaken voor een gezonder en sportiever leven. In de praktijklessen werken we oa rond looptechnieken, rugtraining en conditietraining en met 2x een coopertest in het begin en het einde van het semester om je evolutie te meten. Het doel is om gedurende 9 weken elke week minstens één looptraining op te nemen en bij te houden in een portfolio. In de theorielessen komen relevante zaken aan bod zoals hoe de biomechanica werkt, zaken als overbelasting proberen voorkomen, voor welke sporten er grotere risico’s bestaan, maar ook de psychologie achter het sporten, hoe je een plan kan maken om gezondere gewoontes aan te leren of hoe gezonde voeding de basis van een gezond lichaam vormt. Niet moeilijk, interessant en leuk vak om te volgen als je sportief bent aangelegd of net dit als een kans wil zien om te beginnen lopen. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen. (Lore)

 • 3 SP
 • Tweede semester
 • Code: D002354A
 • Opleiding: Universiteitsbreed keuzevak
 • Lesgever: Veerle Segers
 • Gevolgd door: Lore Lamote, Glenn Desplentere

BIJZONDERE VRAAGSTUKKEN

Interessant vak dat je aanzet om na te denken om na te denken over welke actoren een rol kunnen spelen bij een project in een bepaald gebied. Er is geen examen, enkel een paper en presentatie. Het is zogezegd een jaarvak, maar het wordt alleen in het eerste semester gegeven. Ongeveer 1 les per week. De lessen zijn vooral bedoeld om te werken aan je paper.

 • 3 SP
 • Jaarvak (enkel eerste semester)
 • Code: E083085
 • Opleiding: Stedenbouw en ruimtelijke planning
 • Lesgever: Veerle Van Eetvelde
 • Gevolgd door: Timon Neels
BIODIVERSITEIT VAN DIEREN

! Belangrijk: er zijn twee versies van dit vak: (C003826, uit het Schakelprogramma Biochemistry & Biotechnology) is 4sp en is zuiver theorie, en (C003761, uit de bachelor Biochemie en Biotechnologie) beslaat ook practica à la ‘Biosfeer: planten’. Ik heb het eerste gevolgd.

Inhoudelijk: het vak staat eerst stil bij de evolutietheorie, en geeft daarna een systematisch overzicht van alle belangrijkste groepen binnen het dierenrijk van micro-organismen tot mens. Echte voorkennis: meer dan biologie op middelbaar is niet nodig. Hoofdstukken: evolutie, sponzen, neteldieren, platwormen, weekdieren, ringwormen, rondwormen, geleedpotigen, stekelhuidigen, chordadieren, vissen, amfibieën, vogels, reptielen, zoogdieren. Focus ligt hierbij vooral op specifieke eigenschappen en bouw van de voornaamste orgaanstelsels. Je moet weinig specifieke soorten kennen (vooral parasieten bij de mens), maar moet wel alles heel goed kunnen situeren binnen de fylogenetische stamboom.

Praktisch: in de versie van 5sp worden ook practica georganiseerd, maar deze heb ik niet gevolgd. Het examen bestaat uit twee partims: gewervelden en ongewervelden – je moet op allebei slagen. ‘Ongewervelden’ bestaat uit drie grote vragen, met eventueel kleine bijvragen. ‘Gewervelden’ bestaat uit enkele kleinere vragen. Het examen wordt nadien mondeling overlopen met de prof, die live verbetert en vragen stelt.

Algemeen: ik vond het vak erg interessant, maar toch ook erg uitdagend en zeker geen lichte materie. De cursus is erg uitgebreid (300 pagina’s, met bijna alle details te kennen). Er zijn heel wat (lees: honderden) verschillende wetenschappelijke termen te kennen, die vaak nog eens erg goed op elkaar te lijken, en je moet echt wel geïnteresseerd zijn in allerlei soorten dieren (dus niet enkel vogels of zoogdieren, maar ook bijvoorbeeld platwormen). Het vak is wel goed voor wie geïnteresseerd is in het subject, en is een goede voorbereiding voor wie interesse heeft om een voorbereidingsprogramma te volgen naar de master Biologie.

 • 4 OF 5 SP
 • Tweede semester
 • C003826
 • Schakelprogramma Biochemistry & Biotechnology
 • Lesgever: Tom Moens
 • Gevolgd door: Per Favoreel
Biogeografie

Voor de biologen is dit het eerste vak waar ze een paper moeten schrijven en je wordt daar heel gemakkelijk stap voor stap begeleid dus is dat niet zoveel werk. Daarnaast moet je ook een aantal papers samenvatten op punten en enkele practica doen, maar deze vergen ook niet zo’n grote inspanning. Het examen zelf is gewoon vanbuiten blokken en is ook niet super moeilijk aangezien er een grote overlap is met geologie en ecologie. Wel een interessant vak voor de rest. (Lennard)

25% van de punten staan op een verslag dat je doorheen het jaar moet maken. Dit houdt in dat je vier artikels samenvat en staaft waarom ze relevant zijn bij een onderwerp dat je in het begin van het jaar toebedeeld krijgt. Het klinkt groter dan het is. De theorie is van een zwaarder kaliber en is een beetje een combinatie van geologie, plantkunde en ecologie. Dit is eigenlijk de plantkunde die je verwacht dat een geograaf in zijn of haar opleiding zou krijgen. Je leert er onder andere over platentektoniek, hoe organismen geïsoleerd raken en er zo nieuwe soorten ontstaan, verspreiding van organismen doorheen de geschiedenis, soorten vegetatie, werking van gletsjers in ijstijden, … Het is best wel interessant! (Lore)

 • 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: C001796A
 • Opleiding: Biologie
 • Lesgever: Elie Verleyen & Bjorn Tytgat
 • Gevolgd door: Lennard Derudder, Lukas Vincke, Lore Lamote, Antoine Anneessens
Biologie, hersenen en gedrag

Examen met open vragen, geen taken of groepswerken, valt mee qua studeren. (Wannes)

 • 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: A002326
 • Opleiding: Sociologie
 • Lesgever: Robrecht Raedt, Jeroen Stevens, Marie-Anne Vanderhasselt
 • Heeft dit vak opgenomen: Wannes Van de Weghe
Bosexploitatie

De punten worden verdiend op het examen. Het is een blokvak, werk valt mee. Het gaat eigenlijk over hoe je bomen moet kappen en hoe je daarna het hout ruimt enzo. Er is één practicum ‘kettingzaag’, waarin je in campus Gontrode wat gaat zagen. Normaal mag je ook zelf zagen, maar ik heb dit niet mogen doen vanwege corona. (Arne)

 • 3 SP
 • Eerste semester
 • Code: I001946
 • Opleiding: Bio-Ingenieurs
 • Lesgever: Joris Van Acker
 • Gevolgd door: Arne Degrave
Climate Change

Schriftelijk examen, met 1 groepswerk, 1 practica en mini mini literatuurstudie. (Kiara)

 • 4 SP
 • Tweede semester
 • Code: C003320A
 • Opleiding: Mastervak Bio-Ingenieurs
 • Lesgever: Dirk Verschuren en nog 5 anderen
 • Gevolgd door: Kiara Haegeman
Demografie

Schriftelijk examen met theorie vragen en oefeningen. Heel makkelijk, weinig werk dus makkelijk te verdienen. Overlapt voor een deel met het vak stadsgeografie in de bachelor geografie, maar gaat uiteraard dieper in op het demografie gedeelte. Interessant vak als je geïnteresseerd bent in thema’s omtrent bevolking, bevolkingsgroei, migratie en dergelijke. (Lucas)

Enkel een schriftelijke examen met open vragen (keuzevakje voor de studenten die zo weinig mogelijk werk willen hebben) (Arthur)

Een interessant vak voor wie eerder houdt van de sociale kant van geografie. Het gaat over de verschillende basisprincipes van demografie waaronder: vruchtbaarheid, mortaliteit en migratie. Berekeningen zijn slechts een heel klein deel van het vak, het gaat vooral over verklaringen zoeken voor trends en cijfers. Het is een heel luchtig vak en de lessen zijn zeker niet zo zwaar, er zijn ook geen bijkomende taken en opdrachten doorheen het jaar. Het vak draagt weinig werk voor het aantal studiepunten en is bovendien interessant, een aanrader dus ;).

Interessant vak, niet zo moeilijk en geeft een verdiepende blik op het deeltje demografie in de Bevolkings – en stadsgeografie (migratie, sterfte, geboortes), vriendelijke prof die alles goed uitlegt! (Lore)

 • 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: K000193
 • Opleiding: Sociologie
 • Lesgever: John Lievens
 • Gevolgd door: Lucas Van den Meersschaut, Arthur Catteuw, Lore Lamote
Duurzaamheidsdenken

Je leert verschillende visies over duurzaamheid en gaat dan aan de slag met een jaarthema aan de hand van experimenten en eigen ondervindingen. In de cursus is het niet de bedoeling je te overtuigen van een mening maar wel om het breed aanbod van visies te geven. Er zijn ook lessen waar je discussieert met je medestudenten wat interessant is, want iedereen komt uit andere richtingen. Niet super veel werk en aangezien het een jaarvak is wordt de werklast verdeeld over het hele jaar. (Ninke)

5 studiepunten – duurzaamheidslessen (maatschappelijk, filosofisch, multiperspectief) – 2 groepsprojecten – diverse studenten. (Maxim)

 • 5 SP
 • Jaarvak
 • Code: K001339
 • Opleiding: Universiteits-breed keuzevak
 • Lesgever: Thomas Block
 • Gevolgd door: Ninke Fant, Maxim Pauwels
Financiële en kostprijsrapportering in ondernemingen

Examen met vooral oefeningen, en een kleiner deel multiple choice en theorie vragen. Er zijn twee delen: boekhouden waarin je een boekhouding leert doen. En een deel kostprijsberekening waarin je de kostprijs van de productie van een product of dienst leert te berekenen, beslissingen tot investeren, outsourcen enz. leert te nemen. Het vak is vooral interessant voor wie later ooit een bedrijf zou willen starten of in een positie komt waar wat financieel inzicht een meerwaarde levert. Je hebt geen economische voorkennis nodig, de meeste medestudenten zijn ingenieurs en wetenschappers. Het is best een moeilijk vak, dat je regelmatig doorheen het jaar moet herhalen, en je moet zien dat je de oefeningen ook goed meemaakt. Maar als je je er mee bezig houd, dan ga je heel goed scoren op het examen. De oefeningen die op het examen worden gevraagd, zijn geen speciallekes, er wordt echt naar de basis gepolst zoals je die in de les ziet. (Lucas)

Speciaal voor wetenschappers zonder economische voorkennis

 • 6 SP
 • Eerste semester
 • Code: E076930
 • Opleiding: Faculteit economie
 • Lesgever: Mario Dekeyser
 • Gevolgd door: Lucas Van den Meersschaut
FYSICA VOOR DE WERELDBURGER

Fysica (deeltjes – golven – radioactiviteit – kracht en energie) toegepast op het dagelijkse leven en algemene vraagstukken (kernenergie – zonne-energie – warmtepompen – licht).

 • 4 SP
 • Eerste semester
 • Code: C004225
 • Opleiding: Fysica Sterrenkunde
 • Lesgever: Philippe Smet
 • Gevolgd door: Maxim Pauwels
GESCHIEDENIS VAN DE MODERNE EN HEDENDAAGSE TIJD

Dit vak beslaat de politieke, sociale, economische (en in mindere mate culturele en wetenschappelijke) geschiedenis van Europa en de wereld van 1789 tot 1991. Ik vond het één van de interessantere die ik ooit heb gevolgd. Het is vrij lijvig en komt de eerste lessen wat traag op gang, maar eens het vertrokken was vond ik de lessen bijzonder boeiend en leerzaam om de wereld van vandaag beter te begrijpen. Je zou kunnen zeggen dat als “Sociaal-economische geografie” de theorie was, dit vak de praktijk is. Voor wie fan is van SEG is dit dan ook een absolute aanrader!

Praktisch: meestal vier lessen per week, deze worden gelivestreamd en opgenomen. Er is een dik Engelstalig handboek dat wel vlot leest, zie inhoud hieronder. Geen taken tijdens het jaar, wel wordt verwacht dat je een uitgebreide samenvatting maakt o.b.v. het handboek tegen de dag voor het examen. Je kunt dit in groep doen met maximaal 4 personen. (Zie site VGK voor voorbeelden hoe dit te doen). Als je het genoeg bijhoudt tijdens het jaar is het heel goed te doen. Examen is mondeling via Teams. Je moet één vraag kiezen uit drie gegeven en krijgt ongeveer 12 minuten om deze te verdedigen (met maximum 5 minuten voorbereiding). De vragen overspannen steeds meerdere hoofdstukken. Daarna worden kort enkele begrippen opgevraagd uit een lijst die op Ufora staat.

Inhoud:

1-8: Oudheid tot nieuwe tijd: geen leerstof

9. Franse Revolutie, 1789-1799

10. Napoleontisch Europa, 1799-1815

11. Industriële revolutie, ideeën en hervormingsstrijd, 1815-1848

12. Revolutie en ordeherstel, 1848-1870

13. Vorming en stabilisatie van grote natiestaten, 1859-1871

14. Europa 1871-1914: politiek en sociaal

15. Europa 1871-1914: samenleving en cultuur

16. Europa 1871-1914: kolonialisme en imperialisme

17. Eerste Wereldoorlog

18. Russische Revolutie

19. Democratie, anti-imperialisme en de economische crisis, 1919-1933

20. Democratie en dictatuur in de jaren ’30

21. Tweede Wereldoorlog

22. Koude oorlog en het herstel na W.O. II

23. Dekolonisatie en het verval van het westerse imperialisme

24. Co-existentie, confrontatie en de nieuwe Europese economie

25. De internationale opstand tegen het Sovjetcommunisme

26. Europa en de veranderende moderne wereld (geen leerstof)


 • 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: A002698
 • Opleiding: Bachelor geschiedenis
 • Lesgever: Bruno De Wever
 • Gevolgd door: Per Favoreel
Historische Inleiding tot de Wijsbegeerte

Goede inleiding tot de westerse filosofie, heeft mijn perspectief op veel vlakken verbreed. Lessen zijn heel boeiend, maar coveren wel niet de volledige leerstof. Handboek is toegankelijk, maar vereist wel concentratie. Examen: meerkeuze – 40 sets van vijf stellingen waarvan er één incorrect is. Geen werk tijdens het jaar, wel mogelijkheid tot proefexamen. Werklast: zwaar voor een vak van 3sp, voelt eerder als een vak van 5sp – bv. een handboek van 400 pagina’s.

 • 3 SP
 • Eerste semester
 • Code: A001082
 • Opleiding: Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
 • Lesgever: Johan Braeckman
 • Gevolgd door: Pieter Favoreel

INLEIDING ERFGOED

Je kan dit vak zowel voor 3 sp als voor 5 sp opnemen. Het enige verschil is dat je bij 5 sp nog een extra taak krijgt, waarbij je naar het Afrikamuseum moet gaan om daar een verslag te schrijven over een bepaalde collectie. Ik heb het vak zelf voor 3 sp gevolgd. Dat houdt in 1 les per week en 1 taakje. Het examen zijn open vragen met begrippen, een toepassingsvraag en nog een inzichtsvraag. De lessen zelf zijn super interessant als erfgoed je interesseert. Je kaart alle vormen van erfgoed aan, zowel onroerend, roerend als immaterieel. De lessen geven een goed overzicht over de geschiedenis van erfgoed enerzijds en wanneer welke gedachten zijn opgekomen. Anderzijds worden ook de vele problemen en discours die vandaag rond erfgoed bestaan, aangekaart. Je bekijkt erfgoed uit alle hoeken met een kritische blik. Aangezien dit vak bij de architectuur en kunstwetenschappen hoort, leer je daarnaast ook nog wat bij over architectuur en kunst. Kleine kanttekening: het vak is in volle transitie, dus de kans bestaat dat het vak nog licht wordt gewijzigd qua inhouden enzo volgend jaar. De prof zei alvast dat ze volgend jaar meer gastsprekers wilde uitnodigen.

 • 3 of 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: A005635
 • Opleiding: Kunstwetenschappen
 • Lesgever: Aurelie Daems
 • Gevolgd door: Timon Neels
Inleiding in Stadsanalyse en – ontwerp

Het vak is vrij vaag en in de les heb je niet echt de structuur door, maar op een manier is het wel zeer interessant. Je krijgt info over actueel stadsontwerp en de historische achtergrond, en er is een kleine overlap met het vak Bevolkings- en stadsgeografie in onze richting. Op Ufora staat een reader waarvan de eerste pagina’s ook een soort cursus zijn. Dit had ik pas laat door maar heeft wel heel veel verduidelijkt! (Maud)

Het is een vak over wat stedenbouw precies inhoud en welke principes het stadsontwerp hanteert. Het gaat ook over hoe de principes van de stedenbouw en de planning zijn geëvolueerd doorheen de 20ste eeuw. In de les lijkt het vak echt vaag, maar de concrete voorbeelden die dan worden aangehaald zijn wel echt interessant. Eenmaal je het vak begint te studeren wordt het nog interessanter. Kort en bondig: Vaag maar echt interessant. (Timon)

 • 4 SP
 • Eerste semester
 • Code: E084550
 • Opleiding: Ingenieur Architect
 • Lesgever: Michiel Dehaene
 • Gevolgd door: Maud Vervaet, Gil Glorieus, Timon Neels
Inleiding tot de criminologie

Heel weinig leerstof, je krijgt een lijst met begrippen en namen van criminologen die je moet kennen. De cursus is niet uitgebreid, dus lesnotities nemen is zeer handig. Bereid de vragen voor, werk ze desnoods uit samen en je slaagt wel voor dit vak. Veel termen uit het vak sociologie komen terug in dit vak als leerstof (bvb deviant gedrag). Zorg wel dat je het vak van 3 in plaats van 5 studiepunten opneemt (5 is voor de criminologen zelf en is veel uitgebreider) Voor als je nog 3  studiepunten moet vullen en iets wil dat makkelijk is en eens iets anders, goed keuzevak. Gastles ging over de cocaïnehandel in Antwerpen, interessant. (Robin)

 • 3 SP
 • Tweede semester
 • Code: B000930A
 • Opleiding: Rechten
 • Lesgever: Marc Cools
 • Gevolgd door: Robin Ghekiere
Inleiding tot de geografie en Archeologie van Afrika

Een vak over een continent waar we soms weinig over horen. Het geografie-deel gaat vlot binnen voor geografen, maar let op: al is het deel archeologie maar vier lessen, er wordt veel informatie op korte tijd uitgelegd. De punten komen van een examen en een presentatietje (denk aan je middelbare presentaties). (Emma)

Dit is een leuk vak met weinig werk. Omdat Rudi niet enorm snel gaat is de leerstof relatief weinig. Dit wil niet zeggen dat je niet naar de les moet gaan natuurlijk. Rudi is een gepassioneerde verteller en maakt wel eens graag mopjes met als doel: zijn publiek aan het lachen brengen. Er is overigens een presentatie op punten die je in groep gaat moeten geven. Er is de andere vier weken blijkbaar ook een deeltje archeologie met een mevrouw en dat is iets minder chillen. Voor het examen moet je niet zo veel dagen rekenen. Als je zin hebt in een drietal uurtjes chillen en een klein beetje lachen per week is dit het geknipte vak voor jou! Er is wel overlap met het vak databanken waardoor je hoogstwaarschijnlijk enkele/vele lessen minder kan chillen. (Lore)

Het geografiedeel is van Rudi Goossens dus dan weet je al dat het niet moeilijk is. Het is echt gewoon alle basis dat we de voorbije jaren hebben gezien maar dan wat toegepast op Afrika. Er is een kleine groepsopdracht die echt maar een uurtje werk is en niet op eens op punten staat. Het archeologiegedeelte is in het Engels. De les wordt enthousiast gegeven en de leerstof is ook heel makkelijk. Als je een makkelijk vak wilt zonder veel werk is dit wat je zoekt. Het enige nadeel is dat er deels overlap is met databanken, maar Rudi vindt het niet erg als je maar halfweg tijdens de les aankomt. (Thomas)


 • 5 SP
 • Eerste semester
 • Code: A005315A
 • Opleiding: Afrikaanse talen en culturen
 • Lesgever: Rudi Goossens en Peter Courtos
 • Gevolgd door: Emma Bekaert, Lore Lamote, Ninke Fant, Sarah Strickx, Eva De Mits, Thomas Van Liefferinge
Inleiding tot de wereldgeschiedenis

Er is enkel een gesloten boek examen met open vragen. (Maarten)

 • 3 SP
 • Tweede semester
 • Code: A000455
 • Opleiding: Geschiedenis
 • Lesgever: Eric Vanhaute
 • Gevolgd door: Maarten Verschaffelt
Inleiding tot de Wereldpolitiek

Leuk en leerrijk vak voor iedereen die geïnteresseerd is in Politiek. Vak vraagt geen werk doorheen het semester, buiten het volgen van de lessen (die wel belangrijker zijn dan de cursus). Het is een redelijke hoeveelheid leerstof maar valt goed mee als je kan studeren. (Seppe)

Examen met open vragen, geen taken of groepswerken. (Wannes)

Dit keuzevak was vroeger 5 studiepunten, met code K001064A.

 • 6 SP
 • Tweede semester
 • Code: K000967
 • Opleiding: Politieke wetenschappen
 • Lesgever: Thijs Van de Graaf
 • Gevolgd door: Seppe De Wit, Wannes Van de Weghe, Hannelore Fossaert, Wander Demuynck, Gilles Poilvet
INTEGRAAL WATERBEHEER EN MILIEUBELEID

3 studiepunten – nederlands – beleid, casestudie, MER, …

 • 3 SP
 • Tweede semester
 • Code: E084970
 • Opleiding: Ingenieur – architect – stadsontwikkeling
 • Lesgever: Renaat De Sutter
 • Gevolgd door: Maxim Pauwels
Juridische aspecten

Schriftelijk openboek examen waarin je casussen moet behandelen. Super interessant vak, en zonder twijfel een van mijn favoriete die ik al gedaan heb. De wetgeving van de stedenbouw wordt uitgelegd op een boeiende en komische manier, met heel veel praktijkvoorbeelden. Je gaat eindelijk begrijpen hoe de wetgeving in elkaar zit waar je als geograaf later wss heel vaak mee geconfronteerd gaat worden. Al die ingewikkelde procedures waar je in de krant over leest, of die random gele aanplakkingen die je over straat ziet, ga je allemaal snappen na dit vak gevolgd te hebben. Ik zou geen enkel keuzevak meer kunnen aanraden dan dit! (Lucas)

 • 5 SP
 • Eerste semester
 • Code: E084910
 • Opleiding: Rechten, ruimtelijke planning
 • Lesgever: Tom De Waele
 • Gevolgd door: Lucas Van den Meersschaut
Milieu-economie

Interessant vak om je kennis over milieubeleid te verruimen. Doorheen het semester moet je 1 paper schrijven over een boek. De hoeveelheid leerstof die je moet studeren tijdens de examens valt zeer goed mee, gewoon de slides met nota’s zijn voldoende. (Seppe)

Het vak bestaat uit een kleine cursus (40-tal pagina’s) en twee boeken (Material Matters & Doughnut Economics). Het eerste boek wordt digitaal in pdf aangeboden en het tweede boek moet je aankopen. In de eerste twee tot drie lessen wordt de cursus zelf gegeven (actuele milieuvraagstukken, externe effecten, markt- en overheidsfalen, economische en regulerende instrumenten in het milieubeleid,…). Het is een korte en bondige cursus. Vervolgens wordt verondersteld dat je telkens een paar hoofdstukken uit de boeken voorbereid tegen de volgende lessen. De boeken lezen vlot (PS: van het tweede boek staan er filmpjes online die elk hoofdstuk kort samenvatten op de officiële website van het boek). Material Matters gaat voornamelijk over de kringloopeconomie of circulaire economie. Dit boek is in het Nederlands geschreven. Doughnut Economics gaat over de donuteconomie als alternatief voor de huidige economische modellen. Dit boek is in het Engels geschreven. Tijdens de lessen bespreekt de prof de belangrijkste zaken en is er ruimte om te discussiëren over de visies van de auteurs. Het examen is schriftelijk en het vak bestaat enkel uit hoorcolleges. Als je de boeken aandachtig gelezen hebt en goed oplet tijdens de hoorcolleges, dan valt de werklast voor dit vak goed mee. Als je interesse hebt in duurzaamheid, milieuvraagstukken en milieubeleid, dan is dit vak zeker de moeite waard om eens te bekijken. (Caroline)

Interessant en actueel vak dat niet veel tijd in beslag neemt. Het is maar 1 lesblok per week en je moet 2 boeken lezen en over 1 hiervan een paper schrijven, maar dat valt echt goed mee. Perfect voor combinatie met 6SP vak in 2de semester. (Simon)

 • 4 SP
 • Eerste semester
 • Code: F000543
 • Opleiding: Economie en Bedrijfskunde
 • Lesgever: Johan Albrecht
 • Gevolgd door: Seppe De Wit, Caroline Beckers, Simon
Mobiliteitsinfrastructuur en ruimte m.i.v. verkeerskundige ontwerpaspecten

Er is een schriftelijk examen maar het grootste deel van de punten staat op een groepsproject waar je een stuk verkeersinfrastructuur moet ontwerpen. Interessant vak voor de stadsgeografen die meer over mobiliteit nog willen leren. Je leert op een heel lokale schaal verkeersinfrastructuur ontwerpen. Voor de 3SP kruipt wel heel veel werk in dit vak. Met het groepswerk ben je het hele semester door bezig, en ook voor het examen (dat niet moeilijk is, maar je moet er wel voor gestudeerd hebben) moet je wat tijd voorzien. (Lucas)

 • 3 SP
 • Eerste semester
 • Code: E086611
 • Opleiding: Ingenieurs
 • Lesgever:
  Filip Boelaert
 • Gevolgd door: Lucas Van den Meersschaut
Natuurbehoud

Lessen zijn boeiend, enthousiaste lesgever maar wel hoog tempo. Leerstof is redelijk toegankelijk en vereist weinig voorkennis (bv. middelbare schoolniveau biologie). Ondersteunend materiaal: een vrij korte cursus + slides. Interessante leerstof, maar examen wordt wel vrij streng verbeterd. (Pieter)

4 studiepunten – biodiversiteit, ecologie, natuurgebieden, invasieve soorten, vervuiling en habitatverlies – snelle lesgever – microteaching. (Maxim)

 • 4 SP
 • Eerste semester
 • Code: I002691
 • Opleiding: Geografie/Bio-ingenieurswetenschappen (bos & natuurbeheer)
 • Lesgever: Lander Baeten
 • Gevolgd door: Pieter Favoreel, Maxim Pauwels
OCEANS AND HUMAN HEALTH
 • 3 studiepunten – engels – om de twee lessen verplichte aanwezigheid voor Blended Learning (telt mee voor examen) – voordelen en nadelen van oceanen tov mens.
 • Engels vak bij de Bio-Ingenieurs 5-6 lessen leerstof afgewisseld met discussiesessies, schriftelijk examen over de leerstof met mondelinge verdediging van een kleine opdracht. Heel interessant vak als je geboeid bent door de oceanen en de effecten van klimaatverandering erop, maar ook vervuiling van de mens waarmee we de laatste decennia te maken hebben, denk bv aan uitdagingen als (micro)plastics, eutrofiëring, zeespiegelstijging, deep sea mining en de teloorgang van de biodiversiteit. Dit vak zet je aan het denken om oplossingen te zoeken voor deze zaken in enkele discussiesessies, gaande van politiek beleid en beleid tot financiële middelen, beperkingen en mogelijkheden op wetenschappelijk/technisch vak en de publieke opinie. Daarnaast ligt de focus op de relatie van de mens met de zee en de terugkerende werking, zoals welke positieve gezondheidsaspecten de nabijheid ervan met zich meebrengt, onze voeding uit de zee en de vervuiling ervan, toerisme, recreatie, noem maar op. Op het einde van het semester krijg je een kleine opdracht om zelf met een idee te komen rond human health en de oceanen. Je vormt echt een visie over onze zeeën, hoe belangrijk ze zijn en vooral hoe onvoorzichtig ermee omgegaan wordt. (Lore)


 • 3 SP
 • Eerste semester
 • Code: I002604
 • Opleiding: Bio-ingenieur
 • Lesgever: Jana Asselman
 • Gevolgd door: Maxim Pauwels, Lore Lamote
Paleoclimatologie

Het vak bevat twee groepswerkjes en een gesloten boek examen. (Maarten)

 • 6 SP
 • Eerste semester
 • Code: C002473
 • Opleiding: Geologie
 • Lesgever: Dirk Verschuren, Marc De Batist
 • Gevolgd door: Maarten Verschaffelt
PRAKTISCHE VAARDIGHEDEN IN HET GEO-ONDERWIJS

3 studiepunten – assisteren in vakken tijdens eerste, tweede en derde trimester. Telkens +- 20 uur tijd besteden (vakken: cartografie, fysische geografie, meetweek).

 • 3 SP
 • Jaarvak
 • Code: C004183
 • Opleiding: Geografie
 • Lesgever: Nico Van de Weghe, Luc Zwartjes
 • Gevolgd door: Maxim Pauwels
Programmeren in Java

In dit vak leer je programmeren in objectgerichte programmeertaal Java. Er is veel werk tijdens het jaar (vergelijkbare werklast met programmeren in Python), maar de punten worden volledig verdiend bij het examen. Leuk vak, je leert flappy bird maken en zo. (Emma)

 • 6 SP
 • Eerste semester
 • Code: C003770A
 • Opleiding: Informatica
 • Opleiding: Informatica
 • Gevolgd door: Emma Bekaert, Lennard Derudder, Céline Van Migerode, Wander Demuynck, Lukas Vincke
Python for Scientists

50% theory (end-of-term evaluation) 50% active project participation (permanent evaluation). Interessant en nuttig vak, maar aangezien er elke week een nieuw project werd gevraagd was het wat te veel werk in combinatie met de andere vakken voor mij. (Eva)

 • 5 SP
 • Eerste semester
 • Code: C004212
 • Opleiding: Physics and Astronomy
 • Lesgevers: Toon Verstraelen, Jonathan Leliaert
 • Gevolgd door: Eva De Mits
Soil water management

Enkele taken tijdens het jaar, duidelijke uitleg in de les en al het materiaal dat je nodig hebt wordt gegeven. Er zit wat formuleleer in, die de studenten bio-ingenieur reeds gezien hebben, maar dat valt echt goed mee. Wim Cornelis nam zelfs de tijd om de formules voor de mensen die het vak als keuzevak namen even uit te leggen. Als je alles rondom waterbeheer een interessant thema vindt, is het een heel interessant vak. Tijdens het jaar heb je er wel wat werk aan. Programma’s zoals Hydrus en vooral Aquacrop leer je mee werken. Vorig jaar was op dit vak niemand gebuisd. Mastervak! (Robin)

 • 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: I002708
 • Opleiding: Bio-ingenieurswetenschappen
 • Lesgever: Wim Cornelis
 • Gevolgd door: Robin Ghekiere

SURVEY DESIGN AND DATA COLLECTION METHOD

Leuk vakje met de eeuwig opgewekte prof. Circella, de theorielessen zijn logisch opgebouwd en ook qua inhoud goed te begrijpen (en soms vrij vanzelfsprekend). Het project draait rond het uitwerken van een survey en dit is vaak meer werk dan de lesgever laat blijken. Dit was het eerste jaar dat het vak werd gegeven, dus dat kan nog wat gefinetuned worden in de komende jaren, vooral met de uitwerking van het project.

 • 5 SP
 • Tweede semester
 • Code: C004468A
 • Opleiding: Geografie
 • Lesgever: Giovanni Circella
 • Gevolgd door: Lore Lamote
Sustainable Energy and Rational Use of Energy

Punten worden enkel verdiend op het examen in de examenperiode. Je hebt geen werk in het semester, buiten de lessen die telkens op woensdagochtend van 8:30-13:00 plaatsvinden. Er zijn twee of drie excursies waar je vrijblijvend aan deel kunt nemen. Dit jaar is dit naar de Ham power plant (Luminus) in Gent en naar de Zonneberg. De professor is zeer tof en verder is het ook zeker een interessant vak. Voor het examen stelt de prof al een paar oude examens ter beschikking en deze bestaan voornamelijk uit oefeningen (combinatie van wat fysica, chemie en een beetje wiskunde). (Eva)

 • 4 SP
 • Tweede semester
 • Code: E039060A
 • Opleiding: /
 • Lesgever:
  Jeroen Beeckman
 • Gevolgd door: Eva De Mits
Transporteconomie

Dit is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in transport. Je leert de economische kant kennen achter allerhande transportmodi en de globale transportmarkten. De prof geeft ook super goed les en er komen enkele gastsprekers vertellen over hun specialiteit. Je hebt een kleine economische basis nodig om dit vak te kunnen volgen, maar hier moet je zeker geen schrik voor hebben. Het mondelinge examen bestaat uit 3 vragen waarvan er 1 gaat over een paper die je moet schrijven. Deze gaat over een zelfgekozen artikel dat met transport te maken heeft (zeer breed dus) en moet 10 pagina’s lang zijn. Hier kruipt dus best wel wat tijd in zeker in combinatie met je bachelorproef enzo, maar het is echt een superinteressant vak. Ik ben heel blij dat ik het gevolgd heb.

 • 6 SP
 • Tweede semester
 • Code: F000627A
 • Opleiding: Handelswetenschappen
 • Lesgever: Jochen Maes
 • Gevolgd door: Maud Vervaet, Gil Glorieus
Webdevelopment

50% van de punten staan op 3 leuke groepsprojecten doorheen het jaar en de overige 50% op een mondeling open boek/internet examen. Ze verwachten wel dat je al een basis HTML/CSS/JS hebt. Maar de lessen worden echt heel goed verzorgd. (Rien)

 • 6 SP
 • Tweedee semester
 • Code: C003779
 • Opleiding: Informatica
 • Lesgever: Ruben Verborgh
 • Gevolgd door: Rien Boydens
Wijsgerige ethiek: Systematiek

Enkel schriftelijk examen dat zeker te doen is, leerstof ook niet overdreven veel (correct voor 5SP). Wel heel erg interessant: je krijgt een basis van verschillende stromingen in ethiek, je leert nadenken en een standpunt innemen over zwaardere thema’s. Kan ook wel nuttig zijn voor de geograaf om ethischer na te denken over maatregelen en standpunten die je in papers of projecten inneemt. (Lucas)

 • 5 SP
 • Eerste semester
 • Code: A001452
 • Opleiding: Moraalwetenschappen
 • Lesgever: Sigrid Sterckx
 • Gevolgd door: Lucas Van den Meersschaut