ok_eurosense

EUROSENSE werd in 1964 in België opgericht door ir. E. Maes. Het bedrijf groeide al snel uit tot een van Europa’s meest vooraanstaande commerciële remote sensing organisaties, met vestigingen België (Wemmel bij Brussel), Nederland (Zwijndrecht, bij Rotterdam), Duitsland (Keulen), Frankrijk (Rijsel), Hongarije (Boedapest), Tsjechië (Praag), Slowakije (Bratislava), Polen (Nadarzyn bij Warschau), Bulgarije (Sofia) en Roemenië (Boekarest). In België heeft de EUROSENSE-groep momenteel ca. 125 werknemers. Wereldwijd stelt EUROSENSE momenteel ca. 200 mensen tewerk.
EUROSENSE staat zowel de openbare als de private sector ten dienste met alles m.b.t. geografische gegevens, waaronder luchtfotografie, foto-interpretatie, verwerking en interpretatie van digitale satellietbeelden, productie van fotogrammetrische en topografische kaarten, laserscanning voor hoogtemetingen, GIS-consultancy, luchtthermografie, inventarisatie van bossen en natuurlijke rijkdommen, digitale orthofotografie, cartografie, hydrografie, en tal van andere activiteiten. EUROSENSE biedt in al deze disciplines uiterst accurate en technologisch hoogwaardige oplossingen.
Alle productiestappen, vanaf de opname tot het eindproduct, zijn binnen de firma volledig geïntegreerd teneinde te beantwoorden aan de hoogste normen inzake kwaliteit, precisie en betrouwbaarheid; enkel zo kunnen de opdrachten worden afgehandeld volgens de meest veeleisende specificaties en wensen van de klant.
Dat kwaliteit hoog in het vaandel staat bij EUROSENSE, mag ook blijken uit de ISO9001 certifiëring, toegekend door Lloyd’s Register of Shipping vzw (Certificate No: VZW 96113).
Enkele historische mijlpalen in de geschiedenis van EUROSENSE zijn:
1964 Oprichting EUROSENSE
Begin jaren 80 Oprichting van EUROSENSE kantoren in Nederland (Breda) en Duitsland (Cologne).
Begin jaren 90 Oprichting van EUROSENSE kantoren in Frankrijk (Rijsel), Duitsland (Berlijn), Hongarije (Boedapest), Slowakije (Bratislava), Polen (Nadarzyn) en Tsjechië (Praag).
1996 EUROSENSE behaald het ISO certificaat (uitgereikt door Llloyd’s Register of Shipping
1998 Oprichting van ESRI Belux (samen met ESRI Inc.) om de GIS gerelateerde activiteiten te kunnen uitbereiden
2001 Oprichting van EUROSENSE Planning & Engineering, een studiebureau in het domein van de ruimtelijke planning en ontwikkeling.
2003 Oprichting van een EUROSENSE kantoor in Bulgarije (Sofia).
2004 Oprichting van een EUROSENSE kantoor in Roemenië (Boekarest).

Algemene informatie
Naam: EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A.
Maatschappelijke zetel: Oude Stationsstraat 144, 8700 Tielt
Werkadres: Nerviërslaan 54, 1780 Wemmel
Tel. : +32 (0)2 460 70 00
Fax : +32 (0)2 460 49 58
E-mail : info.be@eurosense.com
Website : www.eurosense.com

Voornaamste werkdomeinen
Luchtfotografie
EUROSENSE beschikt over een vloot van vier tweemotorige meetvliegtuigen, uitgerust met een uiterst nauwkeurig satellietnavigatiesysteem (Computer Controlled Navigation System: CCNS) op basis van het bekende Global Positioning System: GPS. De meeste meetvliegtuigen zijn voorzien van twee of zelfs drie camera- of scanneropeningen.
EUROSENSE beschikt over twee Vexcel UltraCam-X digitale camera’s, beide uitgerust met een IMU-systeem, FMC (Forward Motion Compensation) en AMC (Angular Motion Compensation = Stabilised Mount). Daarnaast werd er ook een UltraCam-Xp digitale camera aangekocht, eveneens uitgerust met GPS/IMU, FMC en AMC.
Verder beschikt EUROSENSE over meerdere medium formaat digitale camera’s van het merk en type IGI DigiCam dewelke tevens in oblieke posities kunnen geplaatst worden.
Fotogrammetrie
De fotogrammetrische apparatuur van EUROSENSE omvat ongeveer 40 apparaten, zowel verschillende analytische stereokarteerapparaten (Leica SD2000) als digitale stereokarteerapparaten, ook softcopy apparaten genoemd (SocetSets). Daarnaast beschikt EUROSENSE over meerdere licenties van INPHO-software (OrthoBox, Match-AT …) voor aerotriangulaties en orthofotoproductie. EUROSENSE is gespecialiseerd in 2D en 3D kartering.
Scanning
Nieuwe luchtopnames worden tegenwoordig quasi enkel nog met digitale fotogrammetrische camera’s gemaakt. Desalniettemin beschikt EUROSENSE nog steeds over een aantal fotogrammetrische scanners (Z/I Photoscan 2000) voor de scanning van negatieven en/of diapositieven die bovendien tevens nog onderhouden worden. Hierdoor kan EUROSENSE tevens nog diensten aanbieden aan klanten die over historische datasets beschikken en deze wensen om te zetten in digitale vorm. Bovendien beschikt EUROSENSE tevens over de nodige software om de na-behandeling van gescande negatieven uit te voeren.
Thermografie
Voor het uitvoeren van thermische remote sensing opnamevluchten heeft EUROSENSE geïnvesteerd in de aankoop van een nieuwe thermale scanner van de laatste generatie, de Silver 660 (FLIR – CEDIP). Gegeorefereerde thermische kaarten kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt: detectie van warmte verliezen doorheen daken, water management, detectie van warmte verliezen in district verwarmingssystemen, beheer van stortplaatsen, etc. De thermale scanner kan eventueel tegelijkertijd met een Vexcel UltraCam digitale camera gebruikt worden aan boord van de EUROSENSE vliegtuigen zodat er gelijktijdig met de thermografie-opnames een lichtkartering kan plaatsvinden.
LIDAR/Airborne Laser Scanning
Op het vlak van hoogtemetingen maakt EUROSENSE gebruik van lasertechnologie (Light Detection And Ranging) met het oog op het maken van zeer nauwkeurige DTM’s (Digitale Terrein Modellen). EUROSENSE maakt hiervoor gebruik van een LiteMapper 6800 (IGI mbH) laserscanner en een Riegl 680i laserscanner (Riegl). Deze scanners werden/worden onder andere ingezet voor de inwinning van het AHN2 (NL) en DHM Vlaanderen 2 (BE). EUROSENSE maakt ook afgeleide producten van laserscanning zoals 3D modellen en zonnepotentieelkaarten.
Bathymetrie
Voor het uitvoeren van hydrografische meet- en onderzoeksopdrachten ontwikkelde EUROSENSE de BEASAC® (Belfotop EUROSENSE Acoustic Sounding Air Cushion platform), een uniek systeem voor snelle en accurate bathymetrische lodingen met behulp van een hovercraft. Naast deze hovercraft beschikt EUROSENSE ook over 2 catamarans en twee vessels die ook allemaal uitgerust zijn met de BEASAC® technologie.
Remote Sensing Applications
Ongeacht de toepassing heeft iedereen nauwkeurige informatie nodig om bij de uitvoering van het besluitvormingsproces te helpen. De satellietgebaseerde diensten van EUROSENSE vervullen deze behoefte door gedetailleerde, bijgewerkte en high-end informatie en informatie voor de besluitvorming te verstrekken volgens de specifieke eisen van de klant. We verstrekken informatie voor de groeiende behoeften van managers, planners en besluitmakers van sectoren zoals landbouw, risicobeheer, milieu, veiligheid en de stedelijke en regionale planning. De satellietgebaseerde producten en diensten ontwikkeld door EUROSENSE hebben tot het economische succes van onze klanten bijgedragen.
* * *